Make your own free website on Tripod.com

Pianoles en accordeonles Kla4

Informatie piano en accordeon

Home
Algemene informatie
Contact
Info instrumenten
Tips
Pianostemmen
Het Mozart effect
Links

klavertjevier1.gif

Een goede piano

Voor het studeren thuis is een goede piano nodig. Een slechte piano
kan de muzikale en technische ontwikkeling van een leerling sterk belemmeren. Juist voor een beginner is een goede piano heel belangrijk. Een goede piano speelt niet te zwaar of te licht. Er moet voldoende klank uitkomen. De piano moet ook "zacht" kunnen spelen. De bijbehorende pianokruk moet verstelbaar zijn. Piano's dienen minimaal twee maal per jaar gestemd te worden, door een professionele stemmer. ( klik op "pianostemmen" voor een goed adres.)

Een nieuwe piano hoeft niet beter te zijn dan een oude, en een vleugel hoeft niet beter te zijn dan een piano. Neem bij het aanschaffen van een piano bij voorkeur een kenner mee.

Het pedaal
Het pedaal is het "sieraad" van de piano. Vroeger leerde men pas pedaal spelen na drie of vier jaar pianoles.
Het pedaal bleef dan altijd iets waar je bij moest nadenken.
 Tegenwoordig denken de meeste pianodocenten heel anders over het tijdstip van pedaal leren spelen. Door in een vroeg stadium te beginnen kan het pedaal op natuurlijke wijze meegroeien met de rest van de ontwikkeling op het instrument.

  Een goede accordeon.

Goede accordeons zijn er vanaf ca. € 700,-. Goedkopere instrumenten krijgen bijna nooit het predikaat "goed of behoorlijk"... Daarentegen kun je wl prachtige instrumenten kopen voor veel hogere bedragen! Soms is er wel eens een gebruikt instrument te vinden, dat goed van kwaliteit is. Vraag het de docent.Waar je op moet letten is de algehele toestand van het instrument, lekken in de balg, de toestand van de toetsen en knoppen en let op of alle tonen het doen. Accordeons hebben meerdere tongetjes  per toon. Als er een afbreekt heb je nog wel geluid maar het verschilt duidelijk van de andere tonen.

Het is net zoiets als een piano, de midden en hoge tonen hebben drie snaren voor elke toon, welke een volheid aan het geluid geven wat je met een enkele snaar niet kan krijgen.

Let ook op of de accordeon goed stemt en of de tonen niet buitensporig 'janken', dus teveel vibrato hebben.

Een accordeon kan gestemd worden door een professionele stemmer.

Accordeons.

Een goed adres in het noorden van Nederland:

http://www.accordeonspecialist.nl/

De accordeon is een draagbaar, door balgen aangeblazen instrument. Ze hebben toetsenborden aan beide uiteinden, die aan elkaar zijn gevoegd door een uitrekbare balg, waarmee de lucht over de rieten wordt gevoerd. Het model wat hieronder is afgebeeld is een piano-accordeon. Dit instrument heeft n pianotoetsenbord, waar de melodie op wordt gespeeld en n knoppentoetsenbord, waarmee de bassen en akkoorden worden gespeeld.
Een ander model is de knop-accordeon. Deze heeft aan beide zijden een knoppentoetsenbord.
De accordeon is een veel gebruikt instrument in de volksmuziek.

Les nemen bij Sitta Bosman, is lessen volgen op de piano- accordeon!Kla4 pianoles en accordeonles